Email kldse
BEJELENTKEZÉS
  Felhasználó név:
 
  Jelszó:  
 

 

AKTUÁLIS

Fogyókúra kihívás

SISEL nyílt tájékoztató
Videók

SHIMODA Galéria

Cikkek, hozzászólások, gondolatok
Hírlevelek
Rafting túra jelentkezés
SHIMODA Sárga Angyal
sarga_angyal
Feliratkozás vállalati hírlevélre

Feliratkozás egyéni hírlevélre

SHIMODA Kft.  a facebook-on
facebook_logo

Web Counter
Látogató számláló / Web Counter

Barna hínárral a rák ellen

Posted on December 1, 2015    by sdakio


“A tanulmányban elért kiemelkedő eredményekre alapozva most azon dolgozunk, hogy az emberi alanyokon végzett tesztek a közeljövőben elindulhassanak.”

A fucoidan egészségre gyakorolt jótékony hatásának bizonyítékai egyre csak gyűlnek: egy új ausztrál tanulmány úgy találja, hogy a hínár poliszaharidja (a fucoidan) képes felvenni a harcot a Helicobacter pylori által kiváltott betegségekkel, és a gyomorrákkal egy olyan mechanizmussal, amely megszünteti a baktériumok tapadását.

A Nyugat Ausztrál Egyetem kutatói által végzett tanulmány azt derítette ki, hogy a fucoidan kivonata hatékonyan kiűzi a Helicobacter pylori baktériumot a gyomor fertőzött rákos sejtjeiből.

“Az eredmények arra utalnak, hogy laboratóriumi körülmények között a fucoidan kivonat megakadályozza, hogy a H. pylori rácsatlakozzon a gyomor felhámjára. Továbbá megmutattuk, hogy a Fucus B, egy, a Fucus vesiculosusból kivont, magas polifenol tartalmú másodlagos fucoidan töredék, a leghatékonyabb az AGS ráksejtek ellen.” írják a tudósok.

A Helicobactetr pylori (H. pylori) baktérium minden második ember gyomrában megtalálható. Krónikus gyomorhurutot okoz, ami később fekélyt majd gyomorrákot okozhat. A hatásosnak vélt kezelések egyre nagyobb százalékban sikertelenek, főként az antibiotikummal szembeni ellenállóság miatt. Az új eredmények azt jelzik, hogy a fucoidan alternatívája lehet az egyre gyakrabban hatástalan antibiotikumos kezeléseknek.

Együtt a leghatékonyabb

A kutatók három különböző fucoidan kivonat aktivitását vizsgálták, kettőt a Fucus vesiculosusból vontak ki (Fucus A és Fucus B), egyet pedig az Undaria pinnatifida-ból.

A FucusA és FucusB egyaránt magas szulfát tartalmú fucose polimerek. A legfontosabb különbség a kettő között az, hogy a FucusB polifenol tartalma nyolcszorosa a FucusA-énak (és az Undarianak is).

Minden fucoidan mérgező volt az AGS (rákos) sejtekre nézve, és jelentősen csökkentette az életképes rákos sejtek számát, de az eredmény kimagasló volt a FucusB esetében, amit a tudósok a magas polifenol tartalommal magyaráztak.

Ez az első eset, hogy egy fucoidan kombinációt a H. pylorival kapcsolatban vizsgáltak.

“Habár más fucoidan kivonatokkal már történtek vizsgálatok, ezek a tanulmányok olyan fucoidanokat használtak, melyek nem voltak megfelelőek,” állítja Dr Helen Fitton, annak a Marinova nevű ausztrál biotechnológiai vállalat vezető kutatója, amely a fucoidan kivonatokat biztosította, és részben  finanszírozta a tanulmányt.

A Maritech fucoidanjai a világ egyedüli hitelesített organikus fucoidanjai, és egy levédett, víz-alapú technológiával kivonatolják őket, hogy megőrizzék az eredeti, természetben megtalálható kémiai struktúrájukat.

A következő lépés az, hogy a felfedezéseket emberi klinikai kísérletekben is igazolják.

“A tanulmányban elért kiemelkedő eredményekre alapozva most azon dolgozunk, hogy az emberi alanyokon végzett tesztek a közeljövőben elindulhassanak.” – mondta el Dr. Fitton a NutraIngredients-nek.
Az emberi kísérleteknek azt kellene igazolniuk, hogy a fucoidan képes áthatolni a gyomrot védő nyálkahártyán, hogy alacsony pH-jú környezetben kapcsolódhasson a H. pylori baktériumokhoz – ez Dr Fitton szerint sikerülni fog.

“Az már bebizonyosodott, hogy a fucoidan megőrzi bioaktivitását nagyon alacsony pH-érték mellett, és a bélben is, miután áthaladt a gyomor savas környezetén. Emiatt, valamint a korábbi sikeres állat kísérletek miatt bízhatunk abban, hogy a fucoidan segíteni fogja a H. pylorival való harcot a klinikai vizsgálatokban is.” – állította.

Forrás:
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
Volume 2015 (2015) http://dx.doi.org/10.1155/2015/120981
“Fucoidans Disrupt Adherence of Helicobacter pylori to AGS Cells In Vitro”
Authors: Eng-Guan Chua, Phebe Verbrugghe, Timothy T. Perkins, and Chin-Yen Tay


További tanulmányok:


“Ha az ételek csak egy kicsit is egészségesebbé tehetőek – vagy akár funkcionálissá – azáltal, hogy bizonyos hínárfajtákkal egészítjük ki, akkor létrehozhatnánk egy hosszútávú megelőző stratégiát a szív és érrendszeri megbetegedésekre” állítják a kutatók


“Adjunk hínárt az ételekhez a szív jobb egészsége érdekében” sürgetnek a Dán kutatók


“A hínárkivonat ígéretes lehet az IBD  esetén”, állítja az új tanulmány


“A fucoidan növeli a teljesítményt és lassítja a fáradás folyamatát az edzés folyamán” – egérkísérlet


Tom Mower, 2015. nov. 30.